Monday, February 2, 2009

PUDING ROTI GULA HANGUS



hehehe... haalooo geng.. kali ni ade resepi yang aku nk share... resepi dari mak angkat aku kat penang... hehhe!! nanti bile rajin wat laa k... hasilnye.. mesti tak menghampakan! okey... let's check it out!!


Bahan-bahan (utk 1 loyang sederhana kecil):

8 keping roti (boleh kurangkan kalau nak hasil yang lebih lembut. eira punya puding agak keras sebab guna banyak roti)
6 butir telur
1 cawan air
1 cawan gula halus mengikut citarasa (utk blend)
1 cawan gula halus (utk gula hangus)
sedikit susu pekat (mengikut citarasa)
sedikit esen vanilla
hiasan (mengikut citarasa)


Cara-cara :
sediakan periuk pengukus. biar air mendidih.
sementara itu, buang tepi roti (yang hitam) dan jadikan roti (bhg putih) kepada cebisan yang agak kecil.
blend cebisan-cebisan roti tadi bersama gula halus, susu, air dan esen vanilla sehingga halus. ketepikan dahulu..
kita move pada gula hangus pula. seperti biasa, panaskan gula hangus sehingga menguning. jangan hitam sangat.. nanti pahit.
matikan api, tambahkan air sedikit kepada gula hangus tersebut. Dengan pantas kacau air dan gula hangus tersebut supaya sebati. (hati2 sebab dia merecik sedikit)
tuang gula hangus tersebut sehingga rata ke dasar permukaan loyang. dan kemudian diikuti dengan kisaran roti.
kukus sehingga masak.. anggaran dalam 40~45.. tapi boleh juga check dengan menggunakan lidi seperti biasa...
^.^ hehe.. itu je.. slamat mencube..!


note:dah ada yang cuba.. kalau korang nak tengok review.. ley click sini

6 comments:

_neo_ said...

puding karamel sedap kot..taktau la kalau tambah roti? huuu

~~Lolipop~~ said...

buatkan tok aku!!!!!!!!!!!!!
lalalala~~~~

ummuhadhra said...

kakakaka..

eira ske masak ke???

aku tawau hati nk p penang.. ngah perang teluk skang ni..

shaziera87 said...

haha neo... kalau letak roti kenyang sket, lagipun bentuk die lagi pejal.. takde laa lembek sangat...

hahhaa.. dak in.. ko kne try wat sendiri dlu.. p kalo nk rase gak aku wat.. raye nnt datang aa umh.. ^.^ hahhahaha!!!!

yaannn.. perang teluk ekau dah tamat lum..???? hahahaha... kalo dahh.. cpt laa mai sini.... ceq tak sabaq nk jumpa nihh!

Anonymous said...

ah ah ha ha..
akk,blik nnti wat agi tau..
hihihih

mls nk on blog

- adek -

shaziera87 said...

adek laa plak yang wat... akak duk tepi je tengok.. hahaha... ada bran..??? ehhehe ^.^